اذعان دوست و دشمن بر "ساده لوحی" منتظری
انتشار یک فایل صوتی از سخنان حسینعلی منتظری در سال 67 و اعتراض وی به سرکوب منافقین توسط جمهوری اسلامی، اگر چه حاوی ادعاها و اطلاعات به شدت غلط است اما بیش از هر چیز یادآور شخصیت "ساده" و تحت تاثیر او از اطرافیانش است.
نکته مهم در تحلیل شخصیت و رفتار منتظری در سطحی کلان (نه فقط در این مورد خاص) مد نظر قرار دادن شخصیت ساده اوست بگونه ای که جدا از تصریح امام خمینی در نامه معروف 6 فروردین 68 که خطاب به وی نوشت: "از آنجا که سادهلوح هستید و سریعاً تحریک میشوید در هیچ کار سیاسی دخالت نکنید، شاید خدا از سر تقصیرات شما بگذرد." روایت کریم سنجابی از منتظری نیز جالب توجه است.
سنجابی از چهره های ارشد جبهه ملی و همراه مصدق است که پیش از انقلاب مدتی رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بود و بعد انقلاب به عنوان وزیر خارجه دولت بازرگان انتخاب گردید و بعد استعفای دولت موقت به یک ضدانقلاب تمام عیار تبدیل شد و از ایران گریخت.
وی در 21 اکتبر 1983 و در گفتگو با بخش تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد، پیرامون سوالی درباره منتظری می گوید: "بنده ایشان را آدم فوق العاده ساده و سطحی می دانم ... و تاکنون اغلب تظاهراتی که کرده نشان دهنده یک آخوند ساده لوح بوده است."
تصریح بسیاری از چهره های سیاسی از امام خمینی (ره) تا طیف جبهه ملی به ساده لوحی منتظری به خوبی نشان دهنده این واقعیت تاریخی است که وی تا چه اندازه ساده و تحت تاثیر القاءات اطرافیان بوده و طنزی بالاتر از این نیست که امروز بعد از چند دهه از بیان اظهارات چنین فردی، جمهوری اسلامی و امام خمینی متهم شوند که چرا به برخورد با منافقین و عوامل کشتار هزاران ایرانی بی گناه اقدام کردند؟