لزوم حفظ آرامش و حل اختلافات - درخواست مشترک امام خمینی و رهبر انقلاب
امروز آن چیزى که لازم است براى ملّت ما، اوّلاً اتّحاد و اتّفاق ملّى است. دودسته کردن مردم، جدا کردن مردم، شعارهاى تفرقهانگیز دادن میان مردم - به هر عنوانى - خطا است؛ این بر ضدّ منافع ملّت ایران و بر ضدّ آرمانهاى ملّت ایران است. اتّحاد و اتّفاق. مردم مسئولین را کمک کنند، دولت را کمک کنند.
رهبر معظم انقلاب در دیدار مردم قم - دی ماه 1393
امام خمینی:
آسیب پذیر شدن کشور در اثر اختلافات
آنچه که من باید در محضر شما دوستان، عزیزان عرض کنم این است که قدرتهای بزرگ توجه دارند به اینکه این ملت در سایۀ وحدت و اتفاق و توجه به خدای تبارک و تعالی، پیروز شدند و منافع آنها را به خطر انداختند. و آنها از پای نخواهند نشست، و هر روز یک راهی درست می کنند برای اختلاف و برای اینکه وحدت ملت ما را به هم بزنند. و ما باید چشم و گوش خودمان را باز کنیم و هوشیار باشیم که اختلافات را دامن نزنیم. ملت ما هر قشری که توجه دارند به اینکه این کشور را اختلاف خواهد آسیب پذیر کرد، و هر گروهی که علاقه دارند به اسلام، علاقه دارند به کشور اسلامی، علاقه دارند به ملت اسلامی ایران، به ملت ایران، باید کوشش کنند که خللی دراین وحدت واتفاق رخ ندهد. اگر خدای نخواسته، دشمن های ما موفق بشوند به اینکه در هر گوشه ای بین ملت ما اختلاف بیندازند، آنها به آرزوی خودشان می رسند.
لزوم حفظ آرامش و حلّ اختلافات
امروز آنچه که برای ما از همه چیز، لازمتر است آرامش است. ما امروز مبتلای به جنگ هستیم و مبتلای به این خرابکاری های داخلی هم هستیم، و دشمن های ما شاید اهمیت به این اختلال های داخلی بیشتر بدهند تا هجوم نظامی. برای اینکه اختلافات داخلی ما را از باطن آسیب پذیر می کند و ما خودمان، خودمان را از بین می بریم. باید ما توجه به این معنا داشته باشیم که مبادا در بین ما اشخاص مغرضی نفوذ کنند و اختلاف بیندازند. اگر خدای نخواسته، این اشخاصی که مغرض اند، اختلاف بخواهند بیندازند، شماها که بیدارید و ملت ما که بیدارند آنها را نصیحت کنند. نگذارند که آنها به آمال خودشان برسند. ما خیلی احتیاج به آرامش داریم. من از همۀ شما دوستان و از همۀ ملت ایران می خواهم که حفظ کنند آرامش خودشان را. اگر فرضاً هم کسانی باشند که برای بعضی کارها بخواهند اختلاف بیندازند، شماها با عقل و تدبیر حفظ کنید آرامش را. نگذارید در یک همچو موقعی که ما احتیاج به آرامش داریم خدای نخواسته اختلاف پیدا بشود. شما از مرکزی آمدید که آن مرکز، مرکز حقیقت اسلام است. و شما میدانید که حضرت رضا ـ سلام اللّه علیه ـ در آن ابتلائاتی که داشت و در آن مصیبت های معنوی که برایش وارد می شد، بدون اینکه یک اختلافی ایجاد کند، با آرامش، راه خودش را به پیش می برد. مقید بود به اینکه آرامش ملت را حفظ کند. و شما میدانید که حضرت امیر ـ سلام اللّه علیه ـ ابوالائمه، اول شخص اسلام بعد از رسولاللّه ـ صلی اللّه علیه و آله ـ در طول مدت عمرشان در جهاد بودند. و در آن مدتی که اختلافات بین دستجات بود ایشان آرامش را حفظ کردند. برای اینکه اسلام محتاج به آرامش است.
ما همۀ اختلافات خودمان را باید عُقَلا حل بکنند و نگذارند به سروصدا و به اختلاف اندازی منتهی بشود. فرضاً اگر یک کسی بخواهد یک عملی بکند که به واسطۀ او تحریک عواطف را بکند، تکلیف ما این است که باید در مقابل آنها، امروز آرامش را حفظ کنیم و سکوت کنیم. من از خدای تبارک و تعالی، سعادت و سلامت همۀ شما را و همۀ ملت ایران را خواستارم. و هدایت آنهایی که در صدد هستند که اختلاف ایجاد کنند از خدای تبارک و تعالی مسئلت می کنم. من از شما برادران عزیز که زحمت کشیدید و آمدید در یک همچو فضای تنگی نشستید و ایستادید تشکر میکنم، و سعادت و سلامت همۀ شما را از خدای تبارک و تعالی خواستار هستم.
صحیفه امام؛ ج ۱۳، ص ۴۲۷
لزوم داشتن وحدت کلمه در کلام رهبر معظم انقلاب
:1368/03/19
ما امروز بیش از همه چیز، به هوشیاری و وحدت کلمه احتیاج داریم. دشمن پیچیده است و در مواجهه با انقلاب و ملت ایران، مرموزانه عمل میکند. غالبا لباس دشمنی نمیپوشد؛ بلکه با چهرهی نفاق، دورویی، فریب، تبلیغات، شایعهپراکنی، ایجاد دلسردی و زنده کردن انگیزههای گوناگون قومی و تاریخی و فرقهیی، جلو میآید. به همین خاطر، با دشمن باید هوشیارانه برخورد کرد. اگر مردم هوشیار نباشند، همان بلایی بر سرشان خواهد آمد که بر سر مردم مسلمان در دورهی امام حسن(ع) و بعضی از دورههای دیگر آمد. در آن زمان، چون مردم هوشیار و آگاه نبودند، جریان حق شکست خورد. اگر آگاهی و هوشیاری باشد، وحدت کلمه هم هست. مراقب باشید که وحدت کلمه را حفظ کنید؛ موقعیتها را به درستی درک کنید و بدانید که امروز اساسی ترین کار ما، توجه به این امور است.باید در سایهی وحدت کلمه، دست به دست هم دهیم و کشورمان را بسازیم و آباد کنیم. باید با امکانات فراوانی که این کشور به فضل پروردگار دارد، زمینهی ایجاد زندگی مرفه را برای عامهی مردم، مخصوصا قشرهای فقیر و محروم فراهم کنیم. باید رهنمودهای امام(ره) را که در همهی زمینهها بیان شده است و هماکنون در اختیار ماست، مورد بهرهبرداری قرار دهیم و یقینا کمک الهی هم با ما خواهد بود.
:1368/04/03
افرادی که حساس هستند و حرکات و حرف و اشاره و تصریح آنها در مردم اثر میگذارد، باید مواظب باشند که کار آنها به ایجاد اختلاف و تفرقه دامن نزند. کسانی که قلم در دستشان و تریبون در اختیارشان است، و کسانی که در میان مردم از وجههیی برخوردارند، باید خیلی مراقبت کنند. باید وحدت کلمه را حفظ کرد؛ این وصیت دایمی امام بود. شاید در طول ده سال بعد از انقلاب، کمتر مسألهیی به اندازهی «وحدت» مورد تأکید آن بزرگوار بود.
مواظب باشید به هیچ عنوانی و با هیچ نام و بهانهیی، در میان صفوف محکم شما ملت فاصله ایجاد نشود و بخصوص شما آقایان علمای اسلام که باید بیش از همیشه و قویتر از همیشه با هم وحدت داشته باشید و سعی کنید با وحدت کلمهی خودتان، عملا وحدت را به مردم بیاموزانید.
:1369/05/24
وحدت کلمه را حفظ کنید. مبادا کسانی یا زبانهایی، بدون قصد و غرض سویی، فقط به علت اشتباه و به خاطر اینکه مصلحت را نمیفهمند و نمیدانند که چه بگویند، چیزهایی بگویند که مردم را دلسرد بکنند. متأسفانه گاهی در گوشه و کنار دیده میشود که بعضیها مصلحت خود و مصلحت انقلاب و ملت را نمیفهمند . میخواهند با زید بدی کنند، با نظام بدی میکنند. میخواهند مسؤولی را زیر سؤال ببرند، انقلاب را زیر سؤال میبرند. نمیفهمند که این کار، زیر سؤال بردن انقلاب است. میخواهند یک جبههبندی درست کنند، ولی نمیفهمند که این جبههبندی، به وحدت ضربه خواهد زد.
:1369/09/14
این شرایط حساس ماست؛ آن از لحاظ اصولی، این از لحاظ منطقهیی و زمانی، و آن هم از لحاظ اهمیت وحدت کلمه. شما دیدید که امام بزرگوارمان، در پیامهای مختلف و در سخنرانیهای گوناگون و در توصیههای خصوصی، چهقدر روی وحدت کلمه تأکید میکردند. من یادم میآید، در آن سالهایی که فتنهی لیبرالها، همهی حواس این کشور را به خود جلب کرده بود، ماها غالباً خدمت ایشان میرفتیم؛ یا شکایت میکردیم، یا کاری داشتیم، یا ایشان کار داشتند. در آن دیدارها، امام مکرر میفرمودند که اگر شماها با هم اختلاف و دعوا هم دارید، این دعوا را در درون خودتان تمام کنید؛ چرا در ملأ عام مطرح شود؟ البته وقتی ایشان میفرمودند، یک دسته - که ماها بودیم - گوش میکردند و دهانشان را میبستند. شما مرحوم شهید بهشتی(رضواناللَّهعلیه) را یادتان است. با اینکه آدمی بود که خیلی حرف داشت، خیلی هم قدرت گفتن داشت، سکوت کرد؛ ولی آن طرف دیگر، نه. امام(ره) پاس وحدت را داشتند و نگذاشتند که وضع به آن صورت پیش برود. مسألهی وحدت، اینقدر مهم است.
:1380/05/11
یک توصیه هم به بقیهی مسؤولان و فعالان سیاسی عرض کنم؛ مخصوصا به کسانی که تریبونهایی در اختیارشان هست - هر تریبونی؛ از منبرها و روزنامهها و صدا و سیما و مجلس و نماز جمعه و امثال اینها بگیرید تا هر تریبونی در هر گوشهی کشور - مراقب باشید که تهیج سیاسی برای کشور مضر است. فضا باید آرام و متعادل باشد تا دولت و مسؤولان بتوانند به وظایف خود عمل کنند. در شرایط متهیج و متشنج سیاسی، آسانترین کارهای جاری هم دشوار خواهد شد. هیچ کس به تهیج سیاسی کمک نکند. یکی از بدترین عیوب برای فعالان سیاسی این است که درصدد انشقاق و جدایی و بهانهگیری از یکدیگر باشند. وحدت کلمه را حفظ کنید.
:1393/10/18
امروز آن چیزى که لازم است براى ملّت ما، اوّلاً اتّحاد و اتّفاق ملّى است. دودسته کردن مردم، جدا کردن مردم، شعارهاى تفرقهانگیز دادن میان مردم - به هر عنوانى - خطا است؛ این بر ضدّ منافع ملّت ایران و بر ضدّ آرمانهاى ملّت ایران است. اتّحاد و اتّفاق. مردم مسئولین را کمک کنند، دولت را کمک کنند.
بنده هم عقیدهام این است که همه باید به دستگاههاى مسئول کمک کنند، به دولت همه باید کمک کنند؛ چون کار سخت است، دشوار است. دولتىها هم مراقب باشند، دودستگى در مردم بهوجود نیاورند، حاشیهسازى نکنند، بعضى حرفهاى غیرلازم مطرح نشود؛ این یکپارچگى مردم ما، این همّت بلند مردم ما، این ایمان مردم ما، درست مورد استفاده قرار بگیرد، انشاءالله راه این کشور باز بشود.
باسلام ودعای خیر
ضرورت جدی تر گرفتن مقوله فرهنگ که از مهمترین تاکیدات مقام معظم رهبری ( مد ظله العالی ) می باشد بسیار ضروری و دارای اهمیت خاصی است.
درست به اندازه وسعت حوزه فرهنگ از این واژه نیز تعریف ارائه شده این واژه ( فرهنگ ) که شاید در تعریف آن بهتر است که بگوئیم همانند هرمی چهار سطحی است که باورهای بنیادین – ارزشها – رفتارها و نهادها هرکدام در جای خود می توانند قاعده آن را تشکیل دهند و همان گونه که رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران فرموده اند این مقوله مظلوم واقع شده است .
ما معتقدیم که توجه به امور فرهنگی کشور که همواره دغدغۀ مقام معظم رهبری بوده از وظایف تکلیفی همۀ ما می باشد وهمگی درقبال رفع سریع دغدغه های معظم له مسئول و مکلفیم .
( اهداف فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ) براساس ( اصول سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی ) مصوب ( شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ) مشخص است که اهداف ما نیز برگرفته از این قوانین می باشد.
لذا با الهام از رهنمود ها و توصیه های مقام معظم رهبری انتظار است که شما مسئولین محترم استان گیلان به کمک ما دانشجویان و فارغ التحصیلان کارشناسی مدیریت فرهنگی درجهت بسیج فرهنگی برای بهبود بیشتر وضعیت فرهنگی استان آمده و در این زمینه مارا یاری نمائید .
انجمن فرهنگی گیلان